Roos Vonk*
Flirten kun je doen om iemand te versieren of veroveren, maar ook gewoon voor de lol. Het belangrijkste aspect van flirten is dat je de ander een goed gevoel geeft. Het gaat niet over jou en hoe leuk jij wel niet bent, het gaat juist om die ander. Je kunt dat doen door complimenten te maken (een goede flirt-oefening is om op straat en in winkels zomaar aardige dingen te zeggen tegen wildvreemden; let maar eens op hoe dat werkt!), maar je kunt het ook nonverbaal doen.
Algemene do's en don'ts bij flirten zijn:
Tijdens haar observaties van vrouwen en mannen in café's en nachtclubs, constateerde onderzoekster Monica Moore dat vrouwen meestal (in tweederde van de gevallen) degenen zijn die het initiatief nemen tot flirten en een man duidelijk maken dat ze benaderd willen worden. Misschien komt dat ook doordat vrouwen beter zijn in het herkennen en reguleren van nonverbaal gedrag. Ze zijn zich bewuster van wat ze doen als ze flirten. Sommige vrouwen in het onderzoek richtten zich duidelijk op één man, anderen begonnen meteen met wel drie mannen signalen te geven en wachtten daarna rustig af wie er als eerste op hen af kwam.
De vrouwen die het vaakst werden benaderd door mannen, waren helemaal niet de mooiste vrouwen, maar degenen die de meeste signalen uitzonden. De meeste mensen zijn bang voor afwijzing en benaderen iemand pas als ze duidelijke flirtsignalen krijgen. Als een mooie vrouw dus niets doet, zal ze alleen door zeer overmoedige mannen benaderd worden. De 'top-scoorders' in het onderzoek zonden per uur 35 signalen uit en werden 4 keer benaderd. In totaal registreerde Moore 52 verschillende flirtsignalen die werden gebruikt, waaronder bijvoorbeeld: oogcontact, glimlachen, knikken, lippen tuiten, 'zelf-manipulatie' (jezelf aanraken, bijv. aan je haar of aan je hals zitten) en het hoofd opzij buigen en je hals laten zien.
Mannen zijn meestal degenen die het eerste verbale contact maken, door middel van een "openingszin". Een bekende is natuurlijk "Kom je hier wel vaker?" Uit een Amerikaans onderzoek blijkt dat bepaalde openingszinnen het veel beter doen dan andere. Heel gewone dingen zoals "Hoi" en "Wat vind je van de muziek?" gaven een redelijke respons. Een echte topper was: "Ik voel me hier wat ongemakkelijk bij, maar ik wil je graag beter leren kennen." De nonverbale ondersteuning moet hier natuurlijk wel passend zijn! Een regelrechte afrader is de openingszin: "Ik wil wedden dat ik meer kan drinken dan jij."
Komt het uiteindelijk tot een gesprek, dan proberen mannen en vrouwen zich goed te verkopen. Op dating-sites begint het al, daar liegt 80% een paar jaartjes of een paar kilootjes eraf. Bij ontmoetingen vertellen ze alleen positieve dingen over zichzelf en nauwelijks negatieve. Opvallend is dat vrouwen vandaag de dag kenmerken naar voren brengen die vroeger als typisch mannelijk golden, zoals hun goede baan. Mannen hebben het juist niet meer over hun financiële onafhankelijkheid, maar vertellen dat ze teder zijn en van koken houden.
Als dat de vrouw gaat vervelen, zijn er gelukkig ook weer voldoende nonverbale signalen om aan te geven dat je niet geïnteresseerd bent. Monica Moore registreerde in haar onderzoek bijvoorbeeld: een gesloten lichaamshouding (armen over elkaar) of het lichaam afwenden; oogcontact vermijden, gapen, naar het plafond kijken, aan je nagels zitten of een vuiltje bij je tanden weg halen.
* Dit artikel is gebaseerd op het studieboek Sociale Psychologie (Roos Vonk, 2013). Een ander artikel over flirten staat in Ego’s en andere ongemakken van Roos Vonk.